In de media en op internet verschenen berichten over de recente reactie van de coördinator interculturele communicatie bij het Amsterdams Bureau voor Communicatie (ABC) van de gemeente Amsterdam (overigens gedaan op persoonlijke titel) op een discussie die drie jaar geleden op internet werd gevoerd tussen 2 vaders van kinderen op een christelijke basisschool in (voormalig) stadsdeel Westerpark.
Achtergrond
In 2007 ontstond een meningsverschil op een christelijke basisschool in Westerpark, waar jaarlijks een zogeheten “juffenverjaardag” wordt georganiseerd. Per mail werden door ouders cadeautjes geregeld en plannen gemaakt. Een vader van Turkse afkomst reageert afwijzend op de mail van een van de organiserende ouders en wenst begrip voor het feit dat hij uit geloofsoverwegingen geen verjaardagen viert. Vervolgens reageert een van de organiserende ouders (zelf een westerse allochtoon) hier weer op, o.a. met de opmerking dat de verjaardag van de juffen en meesters geen christelijk feest is maar een gelegenheid om ze te bedanken, waar de vader van Turkse afkomst –een docent interculturele communicatie- weer op reageert en de andere ouder de hele correspondentie op oudersonline.nl plaatst.[1]
3,5 jaar later, op 25 augustus 2010, krijgt de organiserende ouder een reactie van Jihad Alariachi, landelijk bekend als een van de Meiden van Halal en sinds 2009 werkzaam als coördinator interculturele communicatie bij ABC, het communicatiebureau van de gemeente Amsterdam. Ze schrijft o.a.:
“Ik werk als adviseur Interculturele Communicatie voor de gemeente Amsterdam, maar ik reageer vanuit mezelf als persoon […] Om goed geïntegreerd te zijn hoef je nog niet te assimileren. Je kunt prima jezelf blijven met een andere cultuur en toch goed functioneren in deze samenleving. Die hoef je niet overboord te gooien, want daar gaat het niet om. Daar zit de miscommunicatie of de slechte integratie niet in. Die zit juist in vaak de superieure houding van mensen ten opzichte van andere culturen.”[2]
[…]
Het gaat erom dat je niet oordeelt over de ander alleen omdat het in jouw referentiekader wordt gezien als abnormaal. Definities kunnen enorm verschillen maar de waarde erachter is vaak hetzelfde. […] Bijvoorbeeld; het begrip respect. Respect binnen collectivistische samenlevingen (culturen zoals vaak Turkse, Marokkaanse) betekent dat je niet altijd de waarheid zegt. Met de waarheid kun je tenslotte iemand kwetsen en het gevoel van de ander gaat voor het spreken van de waarheid. Als je dat niet doet dan heb je geen respect. Iedereen heeft als waarde Respect. Maar hoe dat zich uit is in iedere samenleving anders. In individualistische samenlevingen (zoals Nederland en het groten deel van Europa) is de waarheid heel belangrijk en als dat betekent dat het je relatie tot een ander kan verstoren dan is dat zo. Je spreekt koste wat kost de waarheid en dat wordt ook gezien als een vorm van respect. […] Er is geen goed of fout.”
Op grond van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de Gemeenteraad, hebben wij de eer namens onze partijen de volgende mondelinge vragen te stellen:
- a) Sinds wanneer bestaat de afdeling c.q. de functie coördinator interculturele communicatie bij het ABC en b) hoeveel fte zijn werkzaam op het gebied van specifiek interculturele communicatie van ABC? c) Wat is het doel van de afdeling c.q. de functie interculturele communicatie? d) Wat is de noodzaak van deze functie/coördinator en hoe zou de gemeente Amsterdam functioneren zonder de afdeling interculturele communicatie van ABC?
- Mevrouw Jihad Alariachi was, voordat zij werd aangenomen als coördinator interculturele communicatie bij het ABC, als een van de meiden van Halal regelmatig op televisie te zien, waarbij zij nauwelijks een bruggenbouwer te noemen was. a) Welke competenties moet een interculturele communicatieadviseur hebben? b) Waarin verschillen werk en vaardigheden van een interculturele communicatieadviseur van werk en vaardigheden van een ‘normale’ communicatieadviseur?
- a) In hoeverre komen de hierboven geciteerde meningen van de coördinator interculturele communicatie mevrouw Alariachi overeen met de opvattingen van ABC Amsterdam (en dus de gemeente Amsterdam) over interculturele communicatie? b) Is het naar de mening van het College verstandig van mevrouw Alariachi als privé persoon te reageren op internet-discussies te reageren en daarbij te vermelden dat zij in dienst is van de gemeente Amsterdam? c) Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
- Kan het College de officiële adviezen of andere producten verstrekt door de afdeling Interculturele communicatie sinds 2009 aan de raad doen toekomen?
Het lid van de gemeenteraad,
R.E. Flos