De VVD-gemeenteraadsfractie Amsterdam wil dat particuliere initiatieven in Amsterdam veel meer ruimte krijgen. VVD-fractievoorzitter Robert Flos benadrukte vandaag tijdens de algemene en financiele beschouwingen dat een cultuuromslag in de politiek en bij het ambtelijk apparaat noodzakelijk is om Amsterdam ook in de toekomst te laten floreren: “Veel particuliere personen, organisaties en bedrijven hebben genoeg ideeën en middelen om in Amsterdam in maatschappelijke doelen te investeren. Maar de gemeente Amsterdam reageert nu veel te afwijzend op allerlei private initiatieven. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om omvangrijke plannen zoals van Strukton om onder de grachten te bouwen, BAM voor een IJmeerverbinding of kleinere initiatieven om bijvoorbeeld een winkel of nieuwe horecagelegenheid te openen. Particuliere initiatieven smoren vaak in onwil, afhoudendheid, regels en procedures. Deze initiatieven moet je beoordelen aan de hand van de kracht van het idee en niet aan of het wel of niet door de overheid bedacht is.”
Flos wees er tijdens de algemene beschouwingen op dat een overheid die meewerkt in plaats van tegenwerkt door de huidige financiële situatie van de overheid niet alleen zeer gewenst, maar ook noodzakelijk is: “De overheid kan het niet alleen en dat moeten we ook niet willen. Er is veel minder geld te besteden dan voorheen, waardoor de overheid automatisch is genoodzaakt om minder te doen. De VVD wil toe naar een situatie waarin private initiatieven veel positiever tegemoet getreden worden en waarin de private sector nog veel meer dan nu als partner dan als buitenstander of soms tegenstander wordt gezien. We moeten creatief met beleid en soepeler met regels omgaan en de overheid moet vaker kiezen voor ‘Laat het. Regel het niet dood’”
In de financiële beschouwingen liet raadslid Werner Toonk weten dat de VVD-fractie in hoofdlijnen tevreden is over de concept-begroting van het College: “We moeten fors snijden in de gemeentelijke uitgaven. Dat doet pijn bij Amsterdammers en instellingen, maar is tegelijkertijd noodzakelijk. We zijn positief kritisch, zouden op onderdelen andere keuzes hebben gemaakt, maar vinden ook dat de begroting op voldoende draagvlak in raad moet rekenen en dat er dus compromissen gesloten moeten worden.”
De VVD vindt het een goede zaak dat het College voorstelt om het leeuwendeel van de bezuinigingen zo te organiseren dat de Amsterdammer er weinig direct van merkt en dus uit het gemeentelijke apparaat haalt. Maar de voorstellen van het College op dat vlak moeten volgens de VVD met visie worden uitgewerkt. Toonk: “De VVD wil dat er in Amsterdam een kerntakendiscussie gaat plaatsvinden. Wat gaat de overheid in de toekomst nog wel doen en wat laten we over aan de samenleving?” Ook noemde hij nog diverse aanvullende besparingsmogelijkheden, zoals het in de toekomst centraal regelen van het onderhoud van overheidsgebouwen, waaronder scholen en stadsdeelkantoren.”
U kunt hier de algemene en financiele beschouwingen van fractievoorzitter Flos en raadslid Toonk downloaden.