Beantwoording schriftelijke vraag van de raadsleden de heer F. van Dalen en de heer R.E. Flos van 21 december 2010 inzake het voordragen van een homomonument voor het Europees Erfgoed Label.
Inleiding
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de ontwikkeling van een Europees Erfgoed Label. Alle locaties en monumenten die het Europees cultureel erfgoed, Europese waarden en diversiteit symboliseren komen in aanmerking.
In 1987 werd in Amsterdam het eerste homomonument ter wereld op de Westermarkt onthuld, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van vervolging en onderdrukking vanwege homoseksualiteit. Deze plek speelt een belangrijke rol, als ontmoetingsplek, bij herdenkingen en uitgangspunt voor protesten, bijvoorbeeld tegen het ophangen van homo’s in Iran. Het homomonument staat symbool voor gelijke rechten en democratische waarden. Daarbij wordt in het ontwerp van Karin Daan aandacht besteed aan verleden, heden en toekomst.
Internationale erkenning van het homomonument doet niet alleen recht aan de waarde van dit monument, de unieke positie die het monument internationaal inneemt, maar past ook in de agenda van Amsterdam Gay Capital en de internationale positionering van Amsterdam als tolerante stad en broedplaats van initiatieven die sociale acceptatie van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en transgenders in Nederland en ver daarbuiten stimuleert.
Gezien het vorenstaande hebben vragenstellers op 21 december 2010, namens de fractie van de VVD, op grond van artikel 45 van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam, de volgende schriftelijke vraag tot het college van burgemeester en wethouders gericht:
- Is het college met de fractie van de VVD van mening dat het homomonument in Amsterdam voorgedragen zou moeten worden om in aanmerking te komen voor het Europees Erfgoed Label? Zo ja, is het college bereid zich in te spannen om zorg te dragen dat het homomonument ook daadwerkelijk wordt voorgedragen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord:
Het College waardeert zeer dat de raadsleden de heer Van Dalen en de heer Flos het homomonument internationale aandacht willen schenken door het voor te dragen voor het Europees Erfgoed Label. Het homomonument is ook naar onze mening een goed voorbeeld van Europees erfgoed en zou daarmee een geschikte kandidaat kunnen zijn om voor te dragen. Het college is bereid zich in te zetten voor voordracht van het homomonument en eventuele andere kandidaten, maar wil eerst meer zicht krijgen op de procedure.
Het Europees Erfgoed Label is op 16 december 2010 door het Europees Parlement vastgesteld op basis van een voorstel van de Europese Commissie. De Europese Raad van cultuurministers heeft nu de opdracht gekregen het plan van de Commissie verder uit te werken. Hierna zal het ministerie van OC&W de procedure voor de voorselectie in Nederland opstellen. Vooralsnog zijn per land twee voordrachten per twee jaar mogelijk. Ook staan er verplichtingen tegenover, zoals het organiseren van educatieve, artistieke en culturele activiteiten.
Op dit moment kan vanwege bovenstaande ontwikkeling geen enkele garantie gegeven worden over voordracht van het homomonument. Zodra er meer duidelijkheid is over de procedure, komen wij hier bij u op terug.