De gemeenteraadsfracties van VVD, D66 en GroenLinks in Amsterdam willen niet dat de eindtijden voor evenementen op Koninginnedag worden vervroegd. De partijen keren zich tegen het voorstel van het College om alle feesten een uur eerder te laten stoppen. Alle buitenevenementen zouden om 20.00 uur moeten stoppen in plaats van 21.00 uur. Het grote feest op het Museumplein moet om 21.00 uur eindigen in plaats van 22.00 uur. Burgemeester Van der Laan heeft dit bepaald omdat de uitstroom van bezoekers met het OV dan beter zou verlopen. VVD, D66 en GL vinden dat dit onvoldoende is onderbouwd. Bovendien past het niet bij de bruisende stad die Amsterdam moet willen zijn en waar grote evenementen bijhoren.
VVD-fractievoorzitter Robert Flos: “Wij willen geen extra betutteling als dat niet waterdicht door (veiligheids)argumenten is onderbouwd. In dit geval is niet duidelijk waarom het eerder stoppen met evenementen noodzakelijk is om het vertrek van bezoekers beter te laten verlopen. Het tegendeel lijkt zelfs waar omdat het langer door laten gaan en meer gefaseerd laten eindigen van feesten wellicht eerder zorgt voor een goede spreiding.”
Het inkorten van feesten is volgens D66-fractievoorzitter Gerolf Bouwmeester een slecht signaal richting evenementenorganisatoren: “Het is lastig voor organistoren om een feest financieel goed te laten draaien. Een eendaags evenement vraagt grote investeringen voor een relatief korte periode, waardoor het cruciaal is dat er voldoende tijd is om die investering terug te verdienen. Dan moet je er als overheid niet voor kiezen om alle feesten een uur in te korten. Het steekt bovendien dat er over dit besluit van het College geen overleg is geweest tussen de gemeente en evenementenorganisatoren.”
GroenLinks-raadslid Marco de Goede wijst erop dat ook op basis van de oude eindtijden betere afspraken zijn te maken: “Wij juichen het toe wanneer de gemeente met evenementenorganisatoren om de tafel gaat om nieuwe afspraken te maken over het meer geleidelijk laten vertrekken van de gasten en de bijbehorende communicatie. Diverse organisatoren hebben uit zichzelf al aangegeven daar graag toe bereid te zijn. Het is onnodig en onwenselijk om het laatste uur te schrappen zonder dat over andere oplossingen is gesproken.” De beleidsregels rondom Koninginnedag 2011 worden besproken in de raadscommissie AZF op donderdagmiddag 2 februari.