VVD stelt vragen over vonnis erfpachtcanon

De Telegraaf van 22 augustus 2011 bericht dat ophoging van de erfpachtcanon van de voormalige Renault-garage aan de Wibautstraat door de rechtbank verboden is.

De Telegraaf van 22 augustus 2011 bericht dat ophoging van de erfpachtcanon van de voormalige Renault-garage aan de Wibautstraat door de rechtbank verboden is.

De gemeente mag de canon niet wijzigen omdat in de erfpachtvoorwaarden niet is vastgelegd dat door bestemmingswijziging de canon verandert. Ook is de rechtbank uitermate kritisch over de opstelling van de gemeente richting eigenaren. Mogelijk heeft deze uitspraak grote gevolgen doordat erfpachters met terugwerkende kracht een lager canon zouden kunnen afdwingen.

Woordvoerders Daniel van der Ree en Frank van Dalen hebben naar aanleiding van de berichtgeving de volgende vragen gesteld:

  1. Is het College op de hoogte van het vonnis van de rechtbank inzake de voormalige Renault-garage? 
  2. Waarom was de gemeente van mening dat het erfpachtcontract ruimte bood tot het tussentijds verhogen van de erfpachtcanon?
  3. Wat vindt het College van de opstelling van de gemeente als het gaat om argumenten, ingebrachte consequenties en bejegening richting de eigenaren indien men niet zou instemmen met de canonverhoging? Hoe verhoudt deze houding zich tot het beleid leegstand te bestrijden, transformatie te stimuleren en ondernemerschap in de stad te stimuleren?
  4. Is het College van mening dat de uitspraak van de rechter de transformatie van kantoren in de toekomst zal vergemakkelijken?
  5. Wat zijn de financiĆ«le gevolgen van deze rechterlijke uitspraak? 
  6. Is het College bereid om in vergelijkbare zaken waar een (naar nu is vastgesteld onterechte) canonverhoging is doorgevoerd en waar eigenaren geen juridische procedure zijn aangegaan (mogelijk omwille van kosten of om geen verdere tegenwerking van de gemeente te ervaren) alsnog op haar schreden terug te keren? Zo nee, waarom niet en hoe verhoudt zich dat dan met gelijk speelveld?
  7. Kan het College een lijst opstellen van gevallen waar een bestemmingswijziging is gevolgd door een canonverhoging over de afgelopen zeven jaar met daarin de bestemmingswijziging, de oude canon, de nieuw vastgestelde canon en een beoordeling op basis van het erfpachtcontract of de verhoging juridisch houdbaar is of niet?
  8. Welke gevolgen heeft het vonnis van de rechtbank voor het bestaande gemeentelijke erfpachtbeleid inzake canonverhoging bij bestemmingswijziging van panden?
  9. Is het College van plan naar aanleiding van deze zaak het erfpachtbeleid aan te passen?