VVD wil duidelijkheid over koopgarant en erfpacht

Koopgarant is een vorm van maatschappelijk gebonden eigendom waardoor woningen van corporaties bij verkoop goedkoper worden en dus beter bereikbaar voor lagere middeninkomensgroepen.

Koopgarant is een vorm van maatschappelijk gebonden eigendom waardoor woningen van corporaties bij verkoop goedkoper worden en dus beter bereikbaar voor lagere middeninkomensgroepen.

De VVD is altijd een voorstander geweest van de invoering van Koopgarant en de woningcorporaties geloven er ook heilig in. In Bouwen aan de Stad II is afgesproken dat we de komende jaren in Amsterdam 5.000 sociale huurwoningen via Koopgarant gaan verkopen.

De Belastingdienst ligt echter al jaren dwars. Omdat bij Koopgarant een deel van het eigendom (grond) bij de corporatie achterblijft, heeft de Belastingdienst moeite met het toekennen van aftrekbaarheid voor de hypotheek. De Belastingdienst zou geen aftrekbaarheid willen garanderen op basis van voortdurende erfpacht (dus met een nieuw afroommoment na 50 jaar). Als we in Amsterdam overgaan op eeuwigdurende erfpacht zou het probleem opgelost zijn.

In de commissie BWK van 8 juni 2011 antwoordde wethouder Freek Ossel op vragen van de VVD dat er ‘meerdere problemen’ zijn. Uit corporatiekringen horen we echter dat voortdurende erfpacht hèt struikelblok is. Tot nu toe werd er in stilte onderhandeld. Eind juli echter bracht een corporatiedirecteur via Twitter het probleem naar buiten.

VVD-woordvoerder Daniel van der Ree heeft de volgende vragen gesteld:

  1. Kan het College een actuele stand van zaken met betrekking tot de onderhandelingen over de invoering van Koopgarant tussen gemeente, corporaties en Belastingdienst geven?
  2. Klopt het dat het Amsterdamse systeem van voortdurende erfpacht het grootste struikelblok is in de onderhandelingen? Zo nee, wat is dan wel het grootste struikelblok?
  3. Zou de Belastingdienst de aftrekbaarheid van hypotheken gevestigd op via Koopgarant gekochte woningen wel garanderen indien de gemeente geen voortdurend, maar een eeuwigdurend recht op erfpacht zou vestigen op de Koopgarantwoningen? Zo nee, waarom niet? 
  4. Indien het antwoord op vraag 3 ‘ja’ luidt, is het College bereid over te gaan van voortdurende erfpacht naar eeuwigdurende erfpacht? Zo nee, waarom niet?  
  5. Is de gemeente het met de VVD eens dat de middengroepen die het op de Amsterdamse woningmarkt al zo lastig hebben, extra worden geraakt door het door de gemeente gehanteerde erfpachtsysteem en de vertraging van de invoering van Koopgarant?