GroenLinks, VVD en D66 willen investeren in cultuureducatie en talentontwikkeling. Daarom komen de partijen met een initiatiefvoorstel om geld vrij te maken voor het Jongerencultuurfonds. In Amsterdam leeft één op de vier kinderen in een gezin op of onder de armoedegrens. Het Jongerencultuurfonds biedt deze kinderen en jongeren de mogelijkheid om ondanks deze omstandigheid toch muziekles te nemen of op streetdance te gaan.
In december 2009 was er plots 750.000 nodig om de lokale zender AT5 van faillissement te redden. Dit geld werd gevonden in het zogenaamde Apolloloket, waar projecten uit betaald werden die met cultuureducatie te maken hebben. De meerderheid van de gemeenteraad stemde in met de overheveling van dit geld, maar eiste wel dat in 2012 dit geld weer terug zou gaan naar cultuureducatie. Het voorstel van GroenLinks, VVD en D66 werkt die eis nu verder uit.
De partijen willen graag dat een deel van de 750.000 euro naar het Jongerencultuurfonds gaat. Dit fonds stelt de contributie of het lesgeld voor één culturele activiteit per jaar beschikbaar voor kinderen wier ouders dat niet kunnen betalen. Voor een bedrag van maximaal 400 euro kan een Amsterdams kind een jaar lang aan muziek en dans doen, zangles krijgen of toneelspelen. Hoewel het Jongerencultuurfonds veel geld binnenkrijgt door fondsenwerving en via bedrijfssponsors, komt het de komende jaren geld tekort door de toegenomen vraag.
De drie politieke partijen stellen dan ook voor om drie jaar lang 75.000 euro beschikbaar te stellen, op voorwaarde dat het fonds een minstens zo groot bedrag binnenhaalt aan 'uit de markt'. De rest van de 750.000 euro willen GroenLinks, VVD en D66 onderbrengen bij het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten (AFK). Amsterdamse culturele en kunstinstellingen kunnen dan bij het AFK subsidie aanvragen voor cultuureducatie en talentontwikkeling. In de gemeenteraad vorige week dienden de drie partijen ook al een amendement in om meer aandacht te besteden aan cultuureducatie binnen- én buitenschools.