De VVD Amsterdam wil een forse uitbreiding van preventief fouilleren in Amsterdam. Fractieleider Robert Flos dringt er vandaag bij burgemeester Van der Laan op aan dat hij zo gauw dat mogelijk is ook zonder toestemming vooraf van de gemeenteraad preventief fouilleren gaat inzetten bij plotselinge gebeurtenissen als een grote vechtpartij in een bar of een dreigende confrontatie van voetbalhooligans op een plein.
Later kan de burgemeester daarover dan verantwoording afleggen aan de Gemeenteraad. Op dit moment is preventief fouilleren alleen mogelijk in vooraf door de burgemeester aangewezen veiligheidsrisicogebieden. Daarbij wordt ook de Gemeenteraad uitgebreid betrokken. De VVD vindt dit te omslachtig en onwenselijk omdat er veel tijd mee wordt verloren en nauwelijks op plotselinge gebeurtenissen kan worden gereageerd. Een wetsvoorstel dat nu bij het parlement in behandeling is gaat deze uitbreiding van preventief fouilleren mogelijk maken.
Flos: “Preventief fouilleren blijkt ook in Amsterdam een succesvol instrument. In de gebieden waar wordt gefouilleerd, is het aantal wapenincidenten met een kwart afgenomen. In de overige gebieden was er juist een lichte toename. Uit onderzoek komt ook naar voren dat het maatschappelijk draagvlak voor preventief fouilleren groot is en steeds verder groeit.
Amsterdammers waarderen dat de politie zichtbaar aanwezig is en optreedt tegen onveiligheid en voelen zich ook veiliger hierdoor. Het aantal klachten van bewoners en bezoekers over preventief fouilleren is laag, omdat het op een professionele manier gebeurt. Daarom ziet de VVD graag dat het instrument meer wordt ingezet. We vertrouwen erop dat de burgemeester en politie uitstekend in staat zijn om te beslissen wanneer het instrument het beste kan worden ingezet. Daarvoor is instemming vooraf van de gemeenteraad niet steeds nodig.”
Naast het direct inzetten door de burgemeester bij een plotselinge dreiging wil de VVD ook fouilleren in de dagelijkse politiepraktijk na een aanhouding altijd toestaan indien de politieagent in kwestie dit nodig acht. De politie krijgt dan ook de mogelijkheid iedereen die zij vervoeren of die in de cel zit te fouilleren. Op dit moment mag de politie alleen fouilleren als er sprake is van een dreigend gevaar. Als iemand gewoon meewerkt met een aanhouding en er geen directe aanleiding is om te fouilleren is dit niet toegestaan. Dat leidt ertoe dat onveilige situaties voor de politie kunnen ontstaan op het moment dat een aanvankelijk vriendelijk ogend persoon die is aangehouden plotseling toch agressief wordt en een wapen op zak blijkt te hebben. Het wetsvoorstel gaat ook dit mogelijk maken.