Op het meldpunt erfpachtellende komen regelmatig klachten binnen van Amsterdammers die door erfpacht met een onverkoopbaar huis blijven zitten. Vaak is de reden hiervoor de weigering van banken mee te werken aan de financiering van huizen op erfpachtgrond. Banken redeneren dat er te veel onduidelijkheid bestaat over de voorwaarden van de erfpachtovereenkomsten en de hoogte van de toekomstige erfpachtcanon. Daarom willen zij vaak alleen maar tot het aflopen van het tijdvak financiering verstrekken. Kortom banken beschouwen erfpacht als een onduidelijk en onbetrouwbaar financieel product. Omdat huiseigenaren recht hebben op zoveel mogelijk toezicht en transparantie inzake erfpacht, pleiten VVD en CDA al jaren voor het aanstellen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als onafhankelijke toezichthouder op het gebied van zowel particulier als gemeentelijke erfpacht. Hieronder kunt u het relaas lezen van een Amsterdammer die door erfpacht zijn huis niet kan verkopen.
“Ik heb in 2008 mijn lopende erfpachtcanon eenmalig voor 10 jaar verlengd. De algemene bepalingen 1994 staan eenmalig een verlenging met maximaal de duur van het lopende tijdvak (40 jaar) toe, maar een verlenging van meer dan 10 jaar kon ik destijds niet betalen.
Momenteel staat mijn huis te koop, maar geïnteresseerde potentiële kopers blijken financieringsmoeilijkheden te hebben omdat de erfpacht in 2018 afloopt en dan opnieuw zal worden vastgesteld. Omdat de hoogte van die nieuwe erfpacht zeer onzeker is, wordt hun uitsluitend een hypotheek tegen een hoog rentepercentage geboden. Als gevolg daarvan verliezen zij interesse in mijn huis.
OGA is niet bereid om mij nogmaals verlenging van het lopende tijdvak (met 30 jaar, zodat de totale verlenging alsnog 40 jaar zou bedragen) toe te staan, die ik nu wél kan betalen. Zij beroepen zich erop dat zij niet van de algemene bepalingen mogen afwijken (...) zij willen het eenvoudig niet.
OGA is slechts bereid om het volgend tijdvak vervroegd te laten ingaan, zodat potentiële kopers nu al zekerheid hebben. Echter, het offertetraject hiervoor is buitengewoon prijzig, en de kosten daarvan worden bij weigering van het aanbod op mij verhaald.
Ik heb begrip voor sommige van de redenen van de Gemeente (planologie, stadsontwikkeling) om de erfpacht te willen behouden, maar de starheid waarmee OGA de regels toepast doet vermoeden dat financieel gewin hier voorop staat. Het kan toch niet zo zijn, dat de inkomsten van de gemeente over de ruggen van de bewoners op peil moeten worden gehouden.”
Mocht u zich in een soortgelijke situatie bevinden, of andere erfpachtellende ondervinden, mail dan naar: ERFPACHTELLENDE@GMAIL.COM