Uit onderzoek van Deloitte is gebleken dat geen enkele gemeente voldoende transparant is over de kostenonderbouwing van de leges omgevingsvergunning. Over de opbouw van de kosten voor bouw-, sloop- of kapactiviteiten bestaat geen transparantie en de tarieven van de gemeenten zijn onderling verschillend. Om transparantie te verbeteren dient de leidraad legestarieven WABO voor de berekening van leges te worden toegepast. Momenteel wordt deze leidraad door 28% van de ondervraagde gemeenten toegepast. Uit de conclusies van het rapport valt op te maken dat toepassing van de leidraad vaak als te ingewikkeld wordt ervaren.
In de aanbiedingsbrief van Minister Spies van 10 oktober jl. staat dat de VNG binnenkort start met trainingen met als doel dat, vanuit de gemeentelijke begroting, de integrale kosten inzichtelijk worden. Als de kostenonderbouwing onderdeel van het werkproces van de begrotingsopstelling is, zullen gemeenten in de toekomst relatief eenvoudig zelf de kostenonderbouwing kunnen maken.
Voor VVD Amsterdam is het uitgangspunt dat leges en tarieven inzichtelijk, uniform, niet meer dan kostendekkend en geen melkkoe moeten zijn. Daarom stelde Daniel van der Ree de volgende vragen:
- Is het College bekend met het onderzoek van Deloitte inzake de kostenonderbouwing van de leges omgevingsvergunning? Heeft Amsterdam ook meegewerkt aan dit onderzoek?
- In hoeverre mate acht het College de kostenonderbouwing van leges en tarieven in Amsterdam transparant? Graag met onderbouwing.
- Kan het College aangeven of de leidraad legestarieven WABO wordt toegepast bij de berekening van leges? Zo nee, waarom niet? Verschilt dit per stadsdeel?
- Welke maatregelen heeft het college sinds publicatie van het rapport van Deloitte genomen om de kostenonderbouwing voor de leges en tarieven transparanter te maken?
- Welke maatregelen gaat het College nemen naar aanleiding van de aanbiedingsbrief van Minister Spies?