Op 31 oktober heeft de Amsterdamse Rekenkamer zijn verzoekonderzoek over verlengde afkoop erfpacht gepresenteerd. De bevindingen zijn schokkend. Het erfpachtinformatiesysteem van de gemeente schiet tekort, het erfpachtarchief is onvolledig en het onderzoek naar onjuiste aanbiedingen voor canonherziening is niet goed uitgevoerd. De VVD heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld.
In februari 2012 heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld over fouten die zijn gemaakt bij canonherzieningen einde tijdvak (de zogenaamde CHET) van woningen op de Beethovenstraat.
Bewoners van een jaren ’30 blok op de Beethovenstraat ontvingen eind 2009 een aanbieding de erfpacht voor 50 jaar af te kopen. De fractie van de VVD Amsterdam is in het bezit van correspondentie waarin één van de bewoners een aanbod van 108.545 euro, op basis van de Algemene Bepalingen 2000 (AB 2000) wordt gedaan. In dit bouwblok gaat het om woningen van circa 130 m2 groot. Omdat een andere bewoner van het bouwblok op de hoogte was van het bestaan van de Algemene Bepalingen 1994, dienden de bewoners van het bouwblok bezwaar in bij de gemeente. Een half jaar later kregen bewoners een nieuwe aanbieding voor de 50-jarige afkoop, op basis van de Algemene Bepalingen 1994 (AB 1994). In het geval van de bewoner waarvan de fractie van de VVD correspondentie in haar bezit heeft ditmaal voor ‘slechts’ 16.717 euro. Het verschil is hier maar liefst 90.000 euro.
Lees hier de vragen die de VVD over deze casus heeft gesteld.
Lees hier de beantwoording daarvan:
Naar aanleiding van de problematiek op de Beethovenstraat heeft de stadsdeelraad Amsterdam Zuid de Rekenkamer Amsterdam gevraagd in hoeverre het onderzoek dat Bureau Erfpacht heeft ingesteld zekerheid zal bieden dat alle erfpachters die mogelijk recht hadden op verlengde afkoop conform de AB 1994 hier door de gemeente ook toe in de gelegenheid zijn gesteld.
Op 31 oktober 2012 heeft de Rekenkamer Amsterdam in de stadsdeelraad Amsterdam Zuid de rekenkamerbrief ‘Verzoekonderzoek verlengde afkoop erfpacht’ aangeboden. Het is hier te downloaden.
De bevindingen zijn schokkend. Namens de VVD heb ik de volgende schriftelijke vragen gesteld:
De Rekenkamer Amsterdam constateert in de brief ‘Verzoekonderzoek verlengde afkoop erfpacht’ dat het erfpachtsysteem HERMES tekort schiet.
1.Kan het College dit bevestigen? Zo ja, was het College daarvan op de hoogte?
2.Indien het erfpachtsysteem HERMES daadwerkelijk tekort schiet, welke acties gaat het College ondernemen om het systeem zo snel mogelijk functionerend te maken?
De Rekenkamer Amsterdam constateert in de brief ‘Verzoekonderzoek verlengde afkoop erfpacht’ dat het erfpachtarchief van de gemeente onvolledig is.
3.Kan het College dit bevestigen? Zo ja, was het College daarvan op de hoogte?
4.Indien het erfpachtarchief daadwerkelijk onvolledig is, welke acties gaat het College ondernemen om het archief zo snel mogelijk volledig te maken?
De Rekenkamer Amsterdam constateert in de brief ‘Verzoekonderzoek verlengde afkoop erfpacht’ dat een steekproef niet geschikt is om met zekerheid aan te tonen dat iedere erfpachter die recht had op een verlengde afkoop conform de AB 1994 deze aanbieding ook daadwerkelijk ontvangen heeft. De VVD heeft al eerder kritiek geleverd op het gebruik van een steekproef. Het College zegt nu bereid te zijn alle ongeveer 7.500 erfpachters die sinds 2000 te maken hebben gekregen met een canonherziening einde tijdvak persoonlijk te benaderen om te bezien of zij eventueel onterecht niet de juiste aanbieding gekregen hebben.
5.Waarom is in eerste instantie toch gekozen voor een steekproef, er van uit gaande dat het College op de hoogte was van de disfunctionaliteit van het erfpachtsysteem HERMES? Gaarne een nadere uitleg waarin de kritiek van de Rekenkamer Amsterdam betrokken wordt.