De hoofdstedelijke VVD wil dat in Amsterdam één toelatingsbeleid voor de basisscholen gaat gelden. Daarmee willen de liberalen voorkomen dat ouders onnodig ‘njet’ als antwoord krijgen als zij hun kind aanmelden bij een basisschool naar keuze. In het initiatiefvoorstel pleit de VVD voor meer capaciteit op de basisscholen, een minimale set voorrangsregels en voor het loslaten van de koppeling met segregatiedoelstellingen. VVD Amsterdam wil dat alle ouders voortaan op drie scholen met voorrang kunnen inschrijven en dat alle kinderen daarbij gelijke kansen hebben om op de school van hun voorkeur te komen.
Initiatiefnemer van het plan is gemeenteraadslid Werner Toonk: “Iedereen is het er wel over eens dat het aan ouders zelf is om een school te kiezen voor hun kind, maar in Amsterdam valt er weinig te kiezen en dat willen we verbeteren. Daarbij is het zaak om op te passen met voorrang voor een specifieke groep kinderen want dat leidt onherroepelijk tot minder kansen of zelfs uitsluiting voor andere kinderen.”
De VVD pleit voor een minimale set regels om ouders zo maximale keuzevrijheid te geven. De VVD wil af van de beperkingen die papieren buurt- of stadsdeelgrenzen opleggen en pleit voor het hanteren van het afstandscriterium en een objectief algoritme om op drie scholen met voorrang in te kunnen schrijven. Daarnaast wil de VVD dat er op iedere school plaatsen beschikbaar blijven waar alle kinderen zonder voorrang op kunnen inschrijven.
In het initiatiefvoorstel van de liberalen wordt toelatingsbeleid gezien als een noodzakelijk kwaad, dat niet meer is dan symptoombestrijding. De echte oplossing is dat er gezorgd wordt voor voldoende capaciteit in het basisonderwijs, zodat ouders weer kunnen kiezen naar welke school zij hun kinderen sturen. Scholen die blijvend te weinig leerlingen trekken kunnen wat de VVD betreft worden gesloten, zodat de locaties kunnen worden gebruikt om ander onderwijs aan te bieden waar wel vraag naar is. Toonk: “Daar moeten we niet al te krampachtig over doen. Uiteindelijk zijn het de ouders die bepalen welke type onderwijs zij willen en niet de schoolbesturen.”
Klik hier voor het initiatiefvoorstel.