Na een aanloop van drie jaar, twee onderzoeksfasen, twee second opinions, gesprekken met vele deskundigen en veel debatten heeft de gemeenteraad het besluit genomen om de Amsterdamse Haven in verzelfstandigde vorm voort te laten bestaan. -gemeenteraadslid Maurice Piek: “Dit is een historisch besluit waardoor de internationale concurrentiepositie van de Amsterdamse Haven wordt verstevigd. Tevens is een verzelfstandigde haven beter in staat strategische allianties te sluiten met ander havens en kan er bedrijfsmatiger, flexibeler en sneller worden ingespeeld op marktkansen.”
De VVD – van oudsher groot voorstander van verzelfstandiging- heeft door middel van een aantal voorstellen de voorwaarden gewijzigd waardoor de verzelfstandiging onder een zo gunstig mogelijk gesternte plaatsvindt. Zodoende zal het nieuwe Havenbedrijf Amsterdam NV niet alleen nu maar ook in de toekomst een bloeiend onderneming zijn met niet alleen een Amsterdamse maar ook regionale, nationale en international meerwaarde. De VVD is tot het uiterste gegaan om eeuwigdurende erfpacht – met een vast afgekocht canon zoals bij de Rotterdamse haven is gebeurd - in plaats van voortdurende erfpacht – met een 10-jaarlijkse canonherziening- te laten gelden voor het Amsterdamse Havenbedrijf, helaas kon dit voorstel geen doorgang vinden.
Op voorstel van de VVD zal het havenbedrijf iedere 5 jaar een update krijgen van de toekomstige erfpachtcanon waardoor de haven en de daar gevestigde bedrijven beter kunnen anticiperen op canonherzieningen. Ook zal op initiatief van de VVD voortaan een formeel overleg plaatsvinden tussen het havenbedrijf en de in Westpoort gevestigde bedrijven. Tevens zal er een verkenning plaatsvinden naar de mogelijkheden om het beheer van de openbare ruimte in samenwerking met de daar gevestigde bedrijven op te pakken.
“De VVD wenst het Havenbedrijf Amsterdam NV veel succes toe en kijkt uit naar een voor alle betrokken partijen vruchtbare samenwerking in de toekomst.”, aldus Piek.