Subsidies tot 5.000 euro hoeven als het aan het Amsterdamse College ligt in het vervolg niet meer van een verantwoording te worden voorzien. De VVD steunt dit voorstel niet. Woordvoerder Stefan de Bruijn: “Amsterdam heeft vorig jaar voor bijna een half miljard aan subsidies verstrekt. Het is belangrijk dat de gemeente minder gemakkelijk subsidies verstrekt en beter kijkt naar wat ze opleveren. Daarom wil de VVD dat een organisatie altijd, hoe klein een subsidie ook is, vooraf aangeeft welke concrete doelen ze denkt te bereiken en achteraf of die zijn bereikt.”
In het nieuwe subsidiebeleid maakt het College onderscheid tussen subsidies tot 5.000 euro, van 5.000 euro tot 50.000 euro en boven 50.000 euro. Bij subsidies tot 5.000 euro wordt na een aanvraag direct besloten of een subsidie wordt toegekend. Vervolgens hoeft geen verantwoording meer te worden afgelegd. De Bruijn: “Wij zijn absoluut geen voorstander van meer bureaucratie of administratieve lasten, maar met belastinggeld moet altijd zorgvuldig worden omgegaan. Subsidie moet alleen worden toegekend als de stad daar beter van wordt en als er concreet iets mee kan worden bereikt. De komende jaren moeten we de slag maken naar het veel meer kijken naar wat een subsidie heeft opgeleverd in plaats van dat we de verantwoording loslaten. Maximaal een A4'tje per kleine subsidie met daarop de relevante info volstaat. Jaarlijks zou de gemeente dat ook moeten publiceren, waardoor Amsterdammers kunnen zien of hun belastinggeld goed is besteed.”
De Gemeenteraad spreekt donderdag over het nieuwe subsidie van Amsterdam. De VVD zal dan ook voorstellen dat Amsterdam eenmalig alle subsidies moet opzeggen, zodat er bij geen enkele organisatie meer sprake kan zijn van het automatisme dat ze subsidie krijgen. Ook wil de VVD in principe niet langer organisaties of gebouwen subsidieren, maar concrete activiteiten.