Woningdelen is het met meerdere personen samenwonen in één zelfstandige woning waarbij gezamenlijk een duurzaam gemeenschappelijke huishouding gevoerd wordt.
In Amsterdam is woningdelen een populaire woonvorm onder studenten en young professionals die bijvoorbeeld:
- onvoldoende wachttijd hebben opgebouwd bij Woningnet voor een sociale huurwoning;
- een te hoog inkomen hebben voor de sociale sector;
- een te laag inkomen hebben voor de vrije sector waar vaak salariseisen gelden;
- geen vast arbeidscontract hebben en daarom geen hypotheek kunnen krijgen.
Daarnaast is woningdelen voor veel jonge Amsterdammers een eigen keuze. Men prefereert het samenwonen met vrienden of collega’s vaak boven het alleen wonen.
Naast de hierboven genoemde groepen is woningdelen ook van toepassing als er een au pair inwoont, er ouders inwonen (mantelzorg) of grootouders hun studerende kleinkinderen in huis nemen.
Het aantrekken en vasthouden van afgestudeerden en jonge werkenden is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van Amsterdam en haar economie. Een optimale inzet van woonruimte kan daarbij helpen. De VVD vindt dan ook dat woningdelen in een wereldstad als Amsterdam in de lokale regelgeving mogelijk moet zijn.
Maar … het is verboden!
De definitie van een ‘huishouden’ luidt volgens de gemeente Amsterdam: “Een huishouden is een alleenstaande of twee personen, al dan niet met kinderen, die een gemeenschappelijke huishouding voeren of willen gaan voeren.” Drie vrienden of collega’s mogen dus in Amsterdam op dit moment geen duurzaam gemeenschappelijke huishouding voeren. Dat is vreemd. En onwenselijk.
In Rotterdam kan het wel. Onder voorwaarden uiteraard, want niemand wil huisjesmelkers de kans geven een appartement vol te zetten met stapelbedden. De VVD dient vandaag een voorstel in om woningdelen in geliberaliseerde huurwoningen ook mogelijk te maken voor drie of meer personen mits aan criteria wordt voldaan om huisjesmelken, overbewoning en misstanden tegen te gaan.
Het gehele voorstel is hier te downloaden.
Quote schreef gisteren ook al over woningdelen:, klik hier voor het artikel.
Daniel van der Ree