De Vrije Amsterdammer: Marianne Poot

Marianne Poot is sinds oktober 2012 raadslid. Ze heeft Werk en Inkomen in haar portefeuille. "Dat is een typische VVD portefeuille want het gaat om werk, werk en werk."

Mrianne PootMarianne Poot is sinds oktober 2012 raadslid. Ze heeft Werk en Inkomen in haar portefeuille. "Dat is een typische VVD portefeuille want het gaat om werk, werk en werk."

Wie is je vader en wie is je moeder?

Mijn vader was directeur van een drukkerij en mijn moeder apothekersassistente. Ze is heel traditioneel gestopt met werken toen ze ging trouwen. Ik ben geboren in Leidschendam, later zijn we naar Meppel verhuisd, ik ben in Enschede gaan studeren en daarna ben ik naar “de grote stad” gegaan.

Waarom ben je een VVD-er?

Ik vind keuzevrijheid enorm waardevol. Toen ik ging studeren en meer om me heen keek zag ik dat dat bepaald niet vanzelfsprekend was. Daarom ben ik politiek actief geworden en daar wil ik voor vechten en strijden.

Wat is je belangrijkste doel in de gemeenteraad?

Zoveel mogelijk mensen aan het werk krijgen. Mijn belangrijkste portefeuille is Werk en Inkomen. Daarmee kun je mensen de kracht geven aan het werk te gaan en hun leven vorm te geven.

Welke obstakels zie je om mensen aan het werk te helpen?

Een belangrijk obstakel is dat er weinig werk is. Aan de andere kant, DWI heeft vorig jaar 4.000 mensen aan het werk geholpen en er is ruimte voor meer. Er is wel werk, ook al zijn het misschien niet altijd fulltime banen maar het is ook belangrijk in parttime banen te participeren.

Wat is je meest leerzame nederlaag?

Dat we in oost na de verkiezingen van 2010 niet in de coalitie kwamen. Bij de onderhandeling kwamen we op inhoud overal uit, zelfs uit de meest pijnlijke punten zoals vrije schoolkeuze. Maar toch wilde de PvdA niet. De les is dat het niet altijd om inhoud gaat. Wij staan bekend als rechts en daardoor voor de PvdA gevoelsmatig ver van hen weg. We hadden daar op dat moment weinig aan kunnen doen. Deze beelden zitten niet alleen vast in de onderhandelaar maar ook in de fractie en de achterban.

Wat kan de VVD doen om dat om te buigen?

Een andere toon en andere mensen aanspreken. We trekken nu bijvoorbeeld weinig vrouwen en allochtonen aan. We moeten het beeld omvormen van niet-sociale partij naar een realistische wel-sociale partij. Bijvoorbeeld Werk en Inkomen, dat lijkt een niet-VVD portefeuille maar dat is juist een wel-VVD portefeuille want het gaat om werk, werk en werk.

Wat was je meest leerzame triomf?

Ik ben het meest trots op dingen die tot stand kwamen na lang werken achter de schermen. Ja, wij hebben in Oost ook de onderste steen boven gehaald bij MuziQ en als eerste de subsidies aangepakt. Dat is veel in de media geweest maar ik ben er bijvoorbeeld trotser op dat we de enorme overlast bij het Johan Cruiff Court hebben opgelost. Dat deden we niet hoofdzakelijk in de raad. Wel door met bewoners en de portefeuillehouder in gesprek te gaan en met ambtenaren te zoeken naar een potje geld. Het is uiteindelijk opgelost door het Court te verkleinen, geen begeleide activiteiten meer te organiseren en op andere plekken sportgelegenheden aan te leggen. Om dat soort problemen op te lossen is veel vasthoudendheid nodig.

Je zit sinds oktober vorig jaar in de raad. Noem eens zeven verschillen tussen de deelraad en de gemeenteraad.

De tijdshorizon in de gemeenteraad is langer, je kunt moeilijker in 4 jaar iets neerzetten. De gemeenteraad politieker, de vorm is belangrijker. Dat komt onder andere doordat er meer onderwerpen zijn, je kunt niet alles meer helemaal door discussiëren. Er worden ook andere onderwerpen behandeld, er is minder contact met bewoners en de tijdsbesteding groter. Een laatste verschil is dat we in de coalitie zitten in plaats van de oppositie. Dat vergeet ik nog wel eens als ik een sneer uitdeel naar een coalitiepartner.

Wie is je favoriete politicus?

Neelie Kroes. Ze kan ontzettend goed boven de partijen staan. Ze slaat niet met haar vuist op tafel maar bereikt op basis van inhoud compromissen. Ze al ver voorbij haar pensioenleeftijd maar nog heel actief bezig met de maatschappij. Voor mij is zij echt een voorbeeld.

Heeft haar vrouw-zijn invloed op haar functioneren?

Ja, ze kan harde dingen zeggen en toch charmant overkomen. Henk Kamp heeft dat ook. Door zijn voorkomen heb je dan nog steeds het idee ‘sympathieke man’. Dat heb je als vrouw sneller dan als man en dat is echt een voordeel. Je hebt nu eenmaal mannen en vrouwen in deze maatschappij, maak gebruik van elkaars kracht.

Ik begeef me op glad ijs, dat besef ik, maar er zijn eigenschappen die bij mannen of vrouwen meer voorkomen. Als je bepaalde eigenschappen zoekt kan het zijn dat je die meer vind bij vrouwen dan mannen. Op topmanagement niveau vind ik dat er veel te weinig gebruik wordt gemaakt van vrouwelijke eigenschappen. Dat betekent niet dat er dan persé een vrouw moet komen. Ik ben wel een van de weinige VVD-ers die bij gelijke geschiktheid voor positieve discriminatie is. Je zoekt het type mensen die dezelfde eigenschappen hebben als jezelf en dat gebeurd ook in selectieprocedures.

Mannen zouden onbewust vrouwen discrimineren en daarom mogen ze zelf officieel worden gediscrimineerd?

Ik stel het misschien wel wat hard. Ik bedoel vooral dat je je bewust moet zijn van deze beelden. Ik heb zelf veel mensen aangenomen en ik moest vaak echt mijn best doen om iemand aan te nemen die anders was dan mijzelf. Dat heeft wel veel toegevoegd aan mijn teams.

Wat is je favoriete plek van Amsterdam?

De kop van het Java eiland. Omdat het een heel open plek is en daarvan zijn er niet veel in Amsterdam. Je kunt er prachtig de ontwikkeling van Amsterdam zien. Het centraal station, de westelijke en oostelijke IJ oevers, Noord. Er zijn veel festivals waar ik graag kom.

Waarom ben je een Vrije Amsterdammer?

Wij toch allemaal Vrije Amsterdammers? Nederland is een van de meest vrije landen ter wereld, dat moeten we enorm koesteren en misschien op zoek naar nog meer vrijheden. Zaken als homo emancipatie en levensbeëindiging. Dat we in de vorige periode flirtten met de SGP deed mij echt pijn, ik vind dat we daar als Liberale partij echt niet in mee moeten gaan.

 

Interview: Cor Mandemaker en Arnoud van Dalen