In totaal bezit Amsterdam rond 2300 verhuurbare eenheden waarvan 2050 in bezit van de stadsdelen. De portefeuille heeft een totale WOZ waarde van ruim €2 miljard. Mede naar aanleiding van de vragen van de VVD-fractie heeft het College van Amsterdam besloten een vastgoedstrategie op te stellen. In het kader van deze strategie diende VVD Amsterdam samen met een aantal andere partijen een motie in die het College verzocht de regie tussen de centrale stad, stadsdelen en projectbureaus te versterken en best practices toe te passen.
Wat VVD Amsterdam betreft horen drie soorten vastgoed thuis in de Amsterdamse vastgoedportefeuille: vastgoed in eigen gebruik, maatschappelijk vastgoed en in bepaalde gevallen strategisch vastgoed. Uit het overzicht uit 2012 blijkt dat een groot deel van het gemeentelijke vastgoedbezit bestaat uit woningen en bedrijfsruimtes zoals kantoorpanden, winkels en cafés.
Uit het deze week verschenen onderzoek van prof. Ir. H. de Jonge van de TU Delft blijkt dat vastgoed in het bezit van Nederlandse gemeenten relatief hoge exploitatiekosten heeft en relatief weinig opbrengt in vergelijking met vastgoed dat wordt beheerd door commerciële partijen. Wat VVD Amsterdam betreft is het zaak het gemeentelijke vastgoed dat niet tot de categorieën strategisch of maatschappelijk behoort of niet in eigen gebruik is – en vooralsnog niet op een financieel gunstige wijze kan worden afgestoten – met maximaal rendement te exploiteren.
Daniel van der Ree stelde de volgende vragen:
- Is het College op de hoogte van de bevindingen uit het onderzoek van de TU Delft inzake het beheer van gemeentelijk vastgoed?
- In welke mate wordt het gemeentelijk vastgoedbezit momenteel met maximaal rendement geëxploiteerd? Wat zijn volgens het College verbeterpunten?
- Zijn er objecten in de Amsterdamse vastgoedportefeuille die niet tot de categorieën strategisch, maatschappelijk of ‘eigen gebruik’ horen waarvoor geen marktconforme huur wordt gevraagd? Zo ja, om hoeveel objecten gaat het en waarom wordt er geen marktconforme huur gevraagd?
- Vindt er momenteel een periodieke benchmark plaats waarbij de exploitatiekosten – en inkomsten alsmede het efficiënt gebruik van het vastgoed van Gemeente Amsterdam worden afgezet tegen de resultaten van commerciële partijen? Zo ja, wat is de uitkomst van deze benchmark? Zo nee, waarom niet?
- Welke concrete acties gaat het College ondernemen om de exploitatie van het vastgoed in het bezit van Gemeente Amsterdam zo rendabel mogelijk te maken?
- Wanneer informeert het College de raad(scommissie) over de voortgang van de vastgoedstrategie waar in 2012 toe besloten is?
Op maandagavond 17 juni bracht Nieuwsuur een item over gemeentelijk vastgoed en het onderzoek van de TU Delft. In die uitzending werd ook Daniel van der Ree geïnterviewd over het Amsterdamse vastgoedbezit. Deze uitzending is na te zien via: http://nieuwsuur.nl/uitzending/2013-06-17/ (vanaf 27 min 30 sec).
Een eerder blog over gemeentelijk vastgoed is hier te lezen (inclusief de link naar het overzicht van de vastgoedportefeuille van de gemeente Amsterdam): http://vvdamsterdam.nl/danielvanderree/article/3693/