Amsterdam moet schulden aflossen

Amsterdam heeft een schuld van ruim drie miljard en betaalt 4 ton rente per dag. Zonder een koerswijziging loopt dit de komende jaren fors op. Het is de hoogste tijd om orde op te zaken te stellen in de gemeentefinanciën. Niet het zoeken naar extra mogelijkheden om geld te investeren, zoals wethouder Hilhorst vrijdag in Het Parool bepleitte, maar het verminderen van schulden moet daarbij het uitgangspunt zijn.

Amsterdam heeft een schuld van ruim drie miljard en betaalt 4 ton rente per dag. Zonder een koerswijziging loopt dit de komende jaren fors op. Het is de hoogste tijd om orde op te zaken te stellen in de gemeentefinanciën. Niet het zoeken naar extra mogelijkheden om geld te investeren, zoals wethouder Hilhorst vrijdag in Het Parool bepleitte, maar het verminderen van schulden moet daarbij het uitgangspunt zijn.
 
Iedereen weet dat meer uitgeven dan er binnenkomt onverstandig is en met leningen heel terughoudend moet worden omgegaan. Bijzonder is het daarom dat juist de Amsterdamse wethouder van financiën Hilhorst vrijdag liet weten dat schulden niet slecht zijn en hij nogal eenzijdig wees op de investeringsbehoefte van de gemeente. 
 
De gevolgen zijn groot als Amsterdam ervoor kiest om de komende jaren nog meer in het rood te gaan staan. Amsterdam betaalt nu al jaarlijks ruim 150 miljoen euro aan rente. De komende jaren dreigt dit fors op te lopen. Aan de ene kant omdat het College van plan is de schuld nog veel verder op te laten lopen. Het wil nog ruim 1,8 miljard bijlenen. Aan de andere kant is er het risico dat de rente, die nu historisch laag is, de komende jaren oploopt. Een renteverhoging van 1 procent heeft tot gevolg dat Amsterdam in tien jaar tijd 200 miljoen euro meer rente moet betalen. Dat heeft onvermijdelijk tot gevolg dat Amsterdam fors extra moet bezuinigen om de rente te kunnen betalen. 
 
Op veel terreinen heeft het College al orde op zaken gesteld. Door te kijken naar het rendement per euro zijn veel uitgaven fors teruggedrongen met behoud van of zelf hoger maatschappelijk effect. De belastingen zijn deze bestuursperiode niet gestegen. Dat is goed voor Amsterdam en de Amsterdammers. Het terugbrengen van de rentekosten en het stoppen met het fors vooruit schuiven van de lasten naar de volgende generaties moet de volgende stap zijn. 
 
Juist het aflossen van de schulden zorgt ervoor dat op een financieel duurzame manier geld wordt vrijgemaakt om te investeren in de stad. Het aflossen van schulden levert immers structureel ruimte in de gemeentebegroting op. Door de 150 miljoen euro aan rente te verminderen komt direct op een verantwoorde manier structureel geld beschikbaar voor de gewenste investeringen of, nog liever, het verlagen van de lasten van de Amsterdammers. Ook dat is daadwerkelijk investeren. In de Gemeenteraad heeft de VVD het College al verzocht scenario’s hiervoor in kaart te brengen, zodat de risico’s van schulden en de wens om te investeren beter in evenwicht worden gebracht. Vanzelfsprekend moet daarbij altijd gelden dat de begroting structureel sluitend is en alle schulden en investeringen volledig zijn gedekt.
 
Wethouder Hilhorst gaf bij zijn aantraden aan een strenge wethouder van financiën te willen zijn om een sociale wethouder te kunnen zijn. Dat kan hij nu laten zien door schulden te reduceren en niet langer te gokken dat rentestijgingen zich niet voordoen. Dat is streng en sociaal. 
 
Stefan de Bruijn en Marianne Poot zijn woordvoerders financiën van de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad. Dit artikel verscheen op 18 juni 2013 in Het Parool