Tot nu toe is social return vooral gespitst op het creëren van kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de praktijk gebeurt dit voornamelijk door het aanbieden van trainingen, stages en werkplekken maar voor veel bedrijven is dit niet mogelijk of past het niet in de bedrijfscultuur. Door deze benadering blijft circa 40% van het Social Return onbenut.
Wat VVD Amsterdam betreft zouden bedrijven moeten kunnen kiezen op welke wijze invulling wordt gegeven aan Social Return. Op termijn levert dit de maatschappij meer op dan het gedwongen aanbieden van een stageplaats. Het College echter is van mening dat re-integratie in eerste instantie altijd het uitgangspunt moet zijn. Brian Benjamin: "Het is jammer dat er niet gekozen is voor direct meer keuzevrijheid. Het lijkt me een win win situatie wanneer we de effectiviteit van Social Return kunnen verhogen en tegelijkertijd de bureaucratie kunnen verminderen."
Op andere punten van het VVD-voorstel was het College echter bereid toezeggingen te doen. "Ik ben blij met de toezegging van het College dat bij gevallen waarin een bedrijf moeilijk invulling kan geven aan de 'klassieke' Social Return er een dialoog wordt aangegaan wordt om tot een alternatieve invulling te komen", aldus Benjamin.
Dit in combinatie met de reeds ingezette koerswijziging van het Amsterdamse Social Return beleid waarbij wordt uitgegaan van een geldwaarde in plaats van stageplekken, biedt bedrijven de door de VVD gewenste bredere mogelijkheden om Social Return in te vullen. Brian Benjamin: "Ons streven is altijd geweest om meer keuzevrijheid op het vlak van Social Return aan te bieden, we zijn blij dat we met dit voorstel richting hebben kunnen geven aan meer keuzevrijheid in het toekomstige beleidskader van Social Return.