Woordvoerder Werk en Inkomen Marianne Poot: “VVD Amsterdam is ervan overtuigd dat de meeste mensen met een uitkering graag weer aan het werk willen. Het verlenen van ontheffingen werkt alleen maar contraproductief daarom is het goed dat die jaarlijks worden herzien.” Momenteel wordt in Amsterdam aan 27% van de WWB-gerechtigden een ontheffing van de actieve sollicitatieplicht ontleend, twee jaar geleden was dit nog 36%. De meest voorkomende redenen voor een ontheffing zijn van medische of sociale aard gevolgd door een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Marianne Poot: “De daling in het aantal ontheffingen van de afgelopen jaren toont aan dat op dit vlak nog veel winst valt te behalen. Daarom zal ik de wethouder vragen om het percentage ontheffingen in Amsterdam nog verder terug te brengen.”
Tevens schreef verantwoordelijk wethouder Van Es in een brief dat het tijdelijke karakter van bijstand in de toekomst steeds meer zal worden benadrukt en dat iedereen in de eerste plaats zelf verantwoordelijk is om in zijn levensonderhoud te voorzien. “Bijstand is wat VVD Amsterdam betreft in de meeste gevallen per definitie tijdelijk. Het is een vangnet totdat je weer zelf in je inkomen kunt voorzien. Daarom is ook na het toekennen van een bijstandsuitkering de nadruk op eigen kracht uiterst belangrijk zodat de bijstand alleen wordt ingezet voor mensen die dat echt nodig hebben en het vinden een baan nooit uit het oog wordt verloren”, aldus Marianne Poot.
Marianne Poot zal de antwoorden op de schriftelijke vragen van VVD Amsterdam agenderen voor de vergadering van de Raadscommissie Werk, Participatie en Armoede.