Het regiokantoor Amsterdam van Reclassering Nederland begeleidt jaarlijks zo’n 3.500 werkstraffen in de stad, variërend van 20 tot 240 uur. Die enorme hoeveelheid werkstraffen wordt echter niet centraal aangestuurd vanuit de gemeente. De reclassering moet met vele verschillende gemeentelijke diensten en stadsdelen afspraken maken over de uit te voeren werkstraffen. Hierdoor weet niemand binnen de gemeente precies wat er allemaal gebeurd, laat staan dat Amsterdammers dit weten. De VVD pleit daarom voor één centraal gemeenteloket dat afspraken maakt met de reclassering. Volgens Flos bespaart dit niet alleen veel tijd en rompslomp, maar kan er ook alleen op die manier goed in de gaten gehouden worden wat er allemaal gebeurt. Flos: “Ik heb al contact met de reclassering gehad en zij zijn erg enthousiast, omdat het gewoon veel efficiënter is. Ook voor de gemeente zijn er veel voordelen. Mocht het nodig zijn kunnen we namelijk gemakkelijk schuiven als prioriteiten veranderen. We zijn het aan de samenleving verplicht om werkstraffen optimaal te benutten en een zo groot mogelijk rendement te laten behalen.”
In het initiatiefvoorstel ‘Amsterdam maakt werk van de werkstraf’ benadrukt de VVD het belang van een zichtbare uitvoering van de werkstraf. Het geeft een duidelijk signaal af en creëert een gevoel van gerechtigheid. De VVD wil de zichtbaarheid vergroten door middel van een evenwichtig pakket aan maatregelen. Zo zouden werkgestraften in de openbare ruimte een hesje moeten dragen met de tekst ‘Ik werk voor de samenleving’ en zou de gemeente op haar website een overzichtspagina moeten maken waar alle werkstrafprojecten op terug te vinden zijn. Daarnaast zouden er ook hele parken of pleinen aangewezen kunnen worden, waarvan het onderhoud volledig wordt uitgevoerd door werkgestraften. “Het gaat er vooral om dat mensen echt merken dat er iets nuttigs wordt gedaan. Dit kan zo ook het draagvlak voor de werkstraffen vergroten,” vindt Flos.
De VVD wil dat Amsterdammers niet alleen beter worden geïnformeerd, maar dat zij ook een belangrijke, adviserende rol toebedeeld krijgen. “Een ieder die een goed idee heeft over de invulling van de uit te voeren werkstraffen, moet dat idee kunnen aandragen. In het Verenigd Koninkrijk is dat al een hele normale gang van zaken,” aldus Flos.
Aangezien het hebben van werk of een dagbesteding een zeer belangrijke factor is bij het voorkomen van recidive, richt het voorstel zich ook specifiek op werkgestraften met een uitkering. De VVD wil dat het zowel juridisch als praktisch mogelijk wordt voor DWI om nauw samen te werken met de reclassering. “Werkgestraften die een uitkering ontvangen en hebben aangetoond wel degelijk te kunnen werken, moeten direct na hun straf doorstromen in een re-intergratietraject. Het zou mooi zijn als een werkstraf voor deze personen een inwerkperiode naar een baan wordt in plaats van een onderbreking van een criminele loopbaan”aldus Flos.
Klik HIER voor het volledige initiatiefvoorstel 'Amsterdam maakt werk van de werkstraf'.