VVD-verkeerswoordvoeder Werner Toonk: "Wij vinden de tarieven in het centrum nu al veel te hoog en voelen er niets voor om bezoekers ook nog ’s nachts te laten betalen voor hun parkeerplaats. Dat lost problemen niet op, maar verplaatst ze slechts naar andere stadsdelen. Als mensen in het centrum eenmaal ’s nachts moeten betalen, dan werkt dat als een olievlek over de stad en olievlekken kun je beter voorkomen dan dat je ze op moet ruimen.”
De gemeenteraadsfractie van de VVD in Amsterdam is overigens niet principieel tegen het invoeren van betaald parkeren of het verhogen van bepaalde tarieven. Wel stelt de fractie daarbij drie hele, heldere voorwaarden. Ten eerste moet het nodig zijn om de parkeerdruk te reguleren. Ten tweede wil de fractie weten wat bewoners en ondernemers ervan vinden. En ten derde wil de VVD dat alle (extra) inkomsten gebruikt worden om het parkeren makkelijker te maken. Maar daarvan is bij het invoeren van betaald nachtparkeren zoals het centrum dat voorstelde geen sprake.
Ook de exorbitante tariefsverhoging voor vergunninghouders die de stadsdeelbestuurders uit West voorstelden is van de baan. Het ringparkeren in West waarbij mensen vrijwillig niet in de buurt, maar bij de ring A10 parkeren is volkomen mislukt. Slechts negen mensen gingen daarop in en dat is voor de gemeenteraad reden om niet mee te gaan met de voorgestelde tariefsverhoging van 25%.
De VVD is tevreden met deze uitkomst, maar waarschuwt wel dat de voorstellen nooit helemaal van de baan zullen zijn. Toonk: “In maart zijn er verkiezingen en links zal vast weer een nieuwe poging doen om het parkeren in Amsterdam nog duurder en onaantrekkelijker te maken. De VVD wil juist lagere parkeertarieven en blijft zich daarvoor inzetten.”