Het aantal bijstandsgerechtigden in Amsterdam is de afgelopen jaren mede door het economische klimaat fors gestegen. De invoering van de participatiewet in 2015 zal het aantal mensen waarvan participatie op de arbeidsmarkt een verantwoordelijkheid is van de gemeente alleen maar stijgen.
VVD en GroenLinks stelden een pilot voor waarbij DWI samen met een of twee uitzendbureaus gaat samenwerken. De pilot is gericht op het helpen van bijstandsgerechtigden aan betaald werk. Hierbij moet tevens worden gekeken naar welke maatregelen genomen kunnen worden om (deeltijd) werken te stimuleren. “Ongeveer een derde van hen die uitzendwerk doen en meer dan de helft van de mensen met een tijdelijk contract stromen door naar een vaste baan. Wij willen door middel van deze pilot zoveel mogelijk mensen op structurele en duurzame wijze aan een baan helpen en eventuele barrières wegnemen.”, aldus Marianne Poot.
Niet alleen is het doel van de pilot om mensen aan de slag te krijgen via tijdelijk of parttime werk maar even belangrijk is kennisoverdracht. “Wat kan DWI leren van een uitzendbureau en wat kan een uitzendbureau leren van DWI? Hoe wordt de keten van intakegesprek tot werk zo slim mogelijk worden georganiseerd en hoe kan – in het geval van een succesvolle pilot- uitrol plaatsvinden?”, aldus Marja Ruigrok.
Wat VVD Amsterdam betreft moet werken lonen en worden de uitzendkrachten betaald volgens CAO-normen en ontvangen ze een uitkering voor de uren die ze niet werken. De uitzendbureaus waarmee de gemeente de pilot aangaat, dienen te beschikken over een certificering van hun branche-organisatie. Daarmee wordt zeker gesteld dat deze uitzendbureaus zich houden aan de CAO en wet- en regelgeving.