De Europese subsidie van €1.000.000 waarmee De Verbinding gefinancierd is mag volgens Europese wetgeving slechts toegekend worden als er alleen seculiere activiteiten in het gebouw plaatsvinden. Uit notulen van een gesprek tussen het stadsdeel en de aannemer zou blijken dat er alleen over een multicultureel-multifunctioneel centrum gesproken mocht worden om te verhullen dat het in werkelijkheid om twee moskeeën en bijbehorende gebruiksruimten zou gaan. Het Europese fraudebureau OLAF is inmiddels een vooronderzoek gestart.
Stefan de Bruijn: “De VVD wil van de wethouder weten of Amsterdam moedwillig de scheiding tussen kerk en staat met voeten getreden heeft, of het klopt dat de subsidie op frauduleuze wijze verkregen is, hoe hoog de boete is die Amsterdam maximaal tegemoet kan zien en wie daarvoor zou moeten gaan opdraaien. Het kan niet zo zijn dat eerst onzorgvuldig met belastinggeld wordt omgegaan om vervolgens ook de boete door de Amsterdammers te laten betalen.”
Al in januari 2012 stelde gemeenteraadslid Marianne Poot, destijds fractievoorzitter in stadsdeel Oost, zeer kritische vragen aan het stadsdeelbestuur over gebouw De Verbinding en de besteding van de Europese subsidie en zij waarschuwde destijds al voor het risico van een Europese boete. “Het stadsdeelbestuur kon ons toen al geen duidelijke antwoorden geven, maar als nu blijkt dat er willens en wetens informatie is verhuld dan is dat een zeer ernstige zaak waar snel opheldering over dient te komen”, aldus financieel woordvoerder Marianne Poot. Ook Tweede Kamerlid voor de VVD Malik Azmani heeft vragen gesteld aan minister Asscher over de mogelijke subsidiefraude.
Lees hier de vragen van Marianne Poot uit januari 2012 terug.