Verder wil de VVD dat leegstaand gemeentelijk vastgoed dat niet direct verkocht kan worden tijdelijk beschikbaar gesteld wordt voor starters in de modebranche. Poot: “Ondernemers krijgen direct de beschikking over een kantoor en er is minder leegstand.”
Amsterdam is de belangrijkste modestad van Nederland. De modesector levert 30.000 banen op in de regio en heeft een toegevoegde waarde van €1,2 miljard. De stad telt ongeveer 1.640 zelfstandig gevestigde modeontwerpers die in totaal voor 2.360 arbeidsplaatsen zorgen. Toch zijn veel van hen tijdens hun studie onvoldoende voorbereid op het ondernemerschap en heeft meer dan de helft van de ontwerpers een inkomen dat onder modaal ligt.
“Amsterdam is het aan zichzelf verplicht te investeren in jong talent. Succesvolle starters trekken andere succesvolle starters aan en creëren werkgelegenheid. Als de zaken goed gaan, breiden bedrijven uit en nemen ze personeel aan. De juiste begeleiding kan net het verschil maken waardoor de Frans Molenaar of Viktor & Rolf van de volgende generatie kan doorbreken,” aldus Ruigrok.
Met behulp van een pilot met onder andere de Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam, Fashion Council NL, de Amsterdamse modeopleiding, het bedrijfsleven en de overheid wil de VVD in Amsterdam beginnende ondernemers in de modebranche ondersteunen. Eerder heeft VVD Amsterdam in de voorstellen Amsterdam Modestad I en II gepleit voor het begeleiden en coachen van jong talent in de hoofdstedelijke modebranche.
Daarnaast pleit de VVD voor het tijdelijk toewijzen van leegstaande kantoorruimte aan deze jonge ondernemers. Dit kunnen bijvoorbeeld leegstaande kantoorruimte van de gemeente zelf zijn maar ook vastgoed van corporaties. “Wij willen modetalenten de kans bieden om aan het echte ondernemerschap te laten ruiken. Wat ons betreft kan dat op plekken die nu leeg staan. Zo slaan we twee vliegen in een klap: jonge ondernemers krijgen een werkruimte en een deel van de leegstand wordt opgelost,” zegt Poot.
Zie hier voor het initiatiefvoorstel.
Update 22 oktober 2014
Het college van B&W is enthousiast over de plannen van de VVD. De gemeente brengt momenteel in kaart hoe ambitieuze Amsterdamse startups beter gefaciliteerd kunnen worden. Startende bedrijven hebben er baat bij als zij snel de juiste partners kunnen vinden. Deze partners kunnen hen, onder meer door coaching en begeleiding, helpen bij het verkrijgen van kennis, financiering en toegang tot internationale markten.
Fractievoorzitter Marja Ruigrok is erg blij met de reactie van het college en in het bijzonder over het feit dat de uitgangspunten van het initiatiefvoorstel breder worden getrokken dan de mode alleen. "In veel gevallen zijn creatieve talenten vooral met hun talent bezig en minder met het ondernemerschap. Door deze doelgroep in zijn geheel meer te koppelen aan gevestigde ondernemers en andere succesvolle organisaties, wordt hun talent optimaal benut," aldus Ruigrok.
Verder wil het college de komende jaren meer gemeentelijk vastgoed dat tijdelijk leeg staat betrekken bij het huidige broedplaatsenbeleid, waar ook startende bedrijven uit de modebranche onder vallen. Hiermee wordt het aanbod voor deze doelgroep uitgebreid, zonder daar extra middelen voor uit te trekken. Ruigrok: "Het huidige aanbod van leegstaande panden wordt effiecienter gebruikt. Hetzelfde geldt voor bestaande regelingen, zoals het broedplaatsbeleid."
Zie hier voor de bestuurlijke reactie van het college op het initiatiefvoorstel van de VVD.