Terugtrekkende overheidssubsidies en een ongunstig economisch klimaat zorgen ervoor dat veel culturele instellingen moeten krimpen in zowel productie als personeel. “Kunstenaars zijn niet per definitie ondernemers en dat is jammer want ondernemerschap kan de eigen inkomsten voor veel organisaties aanzienlijk vergroten. Het fonds is er voor die instellingen die een goed plan hebben om de eigen inkomsten blijvend, dus ook na de bijdrage van het fonds, te vergoten”, aldus Bouchibti.
Het in navolging van Den Haag op te richten Amsterdams Fonds Stimulering Cultureel Ondernemerschap (AFSCO) zou onder het beheer van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK) komen te vallen. In de periode 2009 tot en met 2012 investeerde het AFK met behulp van trajectbijdragen in organisaties en instellingen die geen subsidie vanuit het Kunstenplan ontvingen en die met een traject van minimaal één en maximaal drie jaar een artistieke en/of zakelijke kwaliteitsimpuls wilden bereiken.
In tegenstelling tot de Trajectbijdrageregeling is het AFSCO alleen bedoeld voor zakelijke kwaliteitsimpulsen en kent het een permanent karakter. Samira Bouchibti: “In plaats van een tijdelijke regeling hebben wij bewust voor een permanent fonds gekozen. Organisaties hoeven pas een voorstel in te dienen wanneer dit een reële kans van slagen heeft in plaats van tegen beter weten in met een plan te komen om maar een deadline te halen.”
De Amsterdamse VVD-fractie heeft de wethouder gevraagd om binnen de bestaande financiële middelen met een voorstel te komen voor een Amsterdams Fonds Stimulering Cultureel Ondernemerschap bedoeld voor instellingen die geen subsidie ontvangen via het Amsterdamse Kunstenplan.