VVD stelt vragen over ontheffingen sollicitatieplicht WWB'ers

De VVD stelt vragen over het aantal ontheffingen van sollicitatieplicht voor mensen in de WWB. Marianne Poot: “Mensen in de WWB moeten zo snel mogelijk naar een baan worden geleid. Dit betekent dat met ontheffingen zo prudent mogelijk moet worden omgesprongen want juist solliciteren zorgt ervoor dat mensen dichtbij de arbeidsmarkt blijven. Wij willen daarom van het college weten wat zij van plan is om het aantal ontheffingen verder terug te dringen.”

In Amsterdam wordt een groot aantal mensen met een bijstandsuitkering niet aan de arbeidsplicht gehouden. Ondanks dat er een dalende lijn in het aantal ontheffingen van sollicitatieplicht zit, zijn er in Amsterdam nog steeds 10.290 mensen in de WWB die zijn ontheven van de plicht naar een baan te solliciteren.

VVD Amsterdam is van mening dat een uitkering een laatste vangnet is. Reeds eerder heeft de VVD door middel van schriftelijke vragen ontheffingen aangekaart.

Marianne stelde de volgende vragen:

 

  1. Op welke wijze wordt een ontheffing van sollicitatieplicht/reïntegratieplicht toegekend? Wie kent deze toe en welke criteria worden gehanteerd?
  2. Kan het college aangeven hoe de ontheffingen van sollicitatieplicht/reïntegratieplicht zijn verdeeld over de diverse treden van de participatieladder? Zijn er verschuivingen ten opzichte van afgelopen jaar?
  3. Hoe lang hebben mensen in de WWB gemiddeld een ontheffing van sollicitatieplicht/reïntegratieplicht? Hoe verschilt dit per trede?
  4. Wat zijn mogelijke redenen om de ontheffing van sollicitatieplicht/reïntegratieplicht op te heffen? Kan het college door middel van een top 3 aangeven wat de meest voorkomende redenen voor opheffing zijn?
  5. Erkent het college dat ontheffing van sollicitatieplicht/reïntegratieplicht in bepaalde gevallen kan leiden tot een grotere afstand ten opzichte van de arbeidsmarkt? Zo ja, bij welke groepen is dit het geval en welke maatregelen gaat het college nemen om het aantal ontheffingen terug te dringen? Zo nee, waarom niet?