Op 1 januari 2015 zal de Participatiewet, als onderdeel van de drie decentralisaties, in werking treden. VVD Amsterdam is enthousiast over de nieuwe wet die ervoor zal zorgen dat veel mensen, met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt, aan de slag zullen gaan. Bij voorkeur in een reguliere baan. Bijvoorbeeld het tegengaan van het stapelen van uitkeringen achter één voordeur leidde ertoe dat het niet loonde om aan de slag te gaan en daar komt door deze nieuwe wet verandering in.
De VVD is echter kritisch op de inkeerregeling, als onderdeel van de Participatiewet, die vandaag besproken werd in de raadscommissie Werk en Economie. Raadslid Marianne Poot: “De inkeerregeling houdt in dat iemand die zijn afspraken niet nakomt en daarvoor een uitkerings-sanctie krijgt, het stadsbestuur kan vragen de maatregel te herzien als hij laat zien tot inkeer te zijn gekomen”.
Woordvoerder Werk en Inkomen Marianne Poot: “Wij willen dat het college heel terughoudend met deze regeling omgaat. Sancties aan uitkeringsgerechtigden worden namelijk niet zomaar opgelegd, maar pas na waarschuwingen en bewezen schuld. Wat betreft de VVD is het wel zo dat iemand die bewust over de schreef gaat hier ook voor bestraft wordt. Daarnaast is ‘inkeer’ een moeilijk meetbaar begrip.”
De VVD zou dan ook graag zien dat ten eerste een helder toetsingskader opgesteld wordt om te beoordelen of iemand daadwerkelijk tot inkeer gekomen is en dat ten tweede ieder half jaar aan de gemeenteraad gerapporteerd wordt over de hoeveelheid opgelegde sancties, toegekende inkeerregeling-gevallen en recidivisten.
VVD Amsterdam verwacht dat de Participatiewet ertoe zal leiden dat Amsterdammers sneller een betaalde baan zullen vinden en daarmee uit de uitkering zullen komen en verwacht van het stadsbestuur dat zij hard op zal treden tegen bewust uitkeringsmisbruik en het niet nakomen van afspraken.