In de vorige Vier Vragen stelde Samira Bouchibti je een vraag. Zij vraagt zich af: ‘Wat betekent “vrijheid” voor jou?’
Voor mij betekent vrijheid de mogelijkheid om je leven naar eigen wens te kunnen inrichten. Enerzijds betekent dit dat je vrij bent om te vinden wat je vindt, te geloven wat je gelooft en verliefd te worden op wie je zelf wilt. Maar vrijheid betekent ook dat individuele rechten worden geëerbiedigd en beschermd. Dat niet de overheid bepaalt wat er met jouw geld gebeurt, maar dat je dat zelf kan doen. Dat de overheid niet probeert de economie vanuit Den Haag te sturen, maar dat zij slechts een aantal basisvoorwaarden schept waarin de economie kan gedijen. Wel goede rechtspraak, infrastructuur en onderwijs dus, maar niet allerlei rare belastingen, toeslagen en subsidies. Vrijheid betekent ook het recht om gevrijwaard te blijven van torenhoge belastingen. Dat moet in Nederland nog echt anders.
Je groeide op in het Oosten en studeerde in het Noorden van het land. Toch wist je als klein jongetje al dat je in Amsterdam wilde wonen. Wat maakte dat je dat zo zeker wist? En heeft Amsterdam aan je verwachtingen voldaan?
Ik weet nog goed dat ik voor het eerst Amsterdam bezocht. Het was een prachtige zonnige dag. De eerste dag van het jaar waarop mensen voorzichtig hun winterjas opendoen en in het zonnetje genieten van het mooie weer. De stad bruiste en leefde. Kortom: een dag waarop Amsterdam op zijn mooist is. Als klein jongetje keek ik mijn ogen uit. Dit was heel wat anders dan ik in Kampen – waar ik ben opgegroeid – gewend was. Hoewel ik dat op dat moment waarschijnlijk nog niet voor mijzelf onder woorden kon brengen, voelde ik de positieve vibe en de vrijheid, die Amsterdam zo kenmerken. Amsterdam is bij uitstek de stad waar duizend bloemen bloeien, waarin mensen zichzelf kunnen zijn en waar velen wat van hun leven willen maken. In die stad wilde ik ook graag wonen.
Uiteindelijk heeft het nog even geduurd voordat ik daadwerkelijk naar Amsterdam verhuisd ben, maar inmiddels woon ik hier nu al jaren met veel plezier. Ik kan mij niet voorstellen hier ooit nog weg te gaan.
Wordt de advocaat Rik Torn geholpen door de politicus Rik Torn? En wat leert de politicus van de advocaat?
Leuke vraag! Er zitten natuurlijk wel wat parallellen tussen het beroep van advocaat en het ambt van politicus. Niet voor niets was het merendeel van de Amerikaanse presidenten in een vroeger leven advocaat. Als advocaat behartig je de belangen van je cliënt en bepleit je hun zaak bij de rechter. Het is hierbij belangrijk dat je het verhaal van je cliënt op een goed beargumenteerde en aansprekende manier over het voetlicht brengt. Ook in de politiek is het belangrijk je politieke betoog goed op te bouwen. Naast de inhoud is daarbij ook de vorm belangrijk. Als je verhaal saai is, haakt je publiek uiteindelijk af. Als advocaat onderhandel je bijna iedere dag, en ook in de politiek wordt er natuurlijk veel ‘gewheeld en gedeald’. Groot verschil tussen politiek en advocatuur is dat je in het Nederlandse politieke landschap nooit voor 100% je zin krijgt. Ook als je als coalitiepartij meebestuurt, zal je altijd compromissen moeten sluiten. Als advocaat kan je daarentegen een zaak volledig winnen.
In mijn werk als advocaat heb ik van de politiek geleerd om pleidooien nog puntiger en korter te houden. In de politiek is het belangrijk om in een aantal onderwerpen – die voor jou als politicus prioriteit hebben – je tanden te zetten. Voor mij is zo’n onderwerp het aanpakken van de vele subsidies die we in deze stad uitdelen. Als advocaat heb ik geleerd dat je zeer vasthoudend moet zijn ook als dit weerstand oproept bij anderen. Sterker nog, vaak is deze weerstand een teken dat je op de goede weg zit. Die vasthoudendheid kan soms ook in de politiek waardevol zijn. Groot verschil is echter wel weer dat je in de politiek op andere punten ook toeschietelijk moet zijn. In de advocatuur moet dat ook wel eens, maar je kan en mag als advocaat toch wat horkeriger zijn.
De volgende Vier Vragen zijn voor fractievoorzitter Marja Ruigrok. Welke vraag zou je haar graag eens willen stellen?
Heb je een favoriete liberale filosoof? Zo ja, wie en waarom?