Nu is het voor uitkeringsgerechtigden niet voordelig om tijdelijk werk aan te nemen omdat ze dan gekort worden op hun bijstandsuitkering en er vaak niet financieel op vooruit gaan. Dankzij de lobby van VVD en D66 in Amsterdam gaat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op zoek naar oplossingen. Voor de zomer wordt ook duidelijk of en op welke wijze Amsterdam een premie als stimulans op deeltijdwerk zou willen aanbieden. VVD-raadslid Marianne Poot: “Steeds meer mensen gaan inzien dat tijdelijk of deeltijdwerk een tussenstap is naar een vaste baan en dus een leven uit de bijstand. We zijn blij dat Amsterdam zo voortvarend aan de slag is gegaan met ons voorstel.”
Samenwerken met uitzendbureaus
D66-raadslid Ariella Verheul: “Landelijke regelgeving en administratieve procedures leiden nu, als je kiest voor tijdelijk werk vanuit de bijstand, tot minder inkomen. Dat mag een baan niet in de weg zitten. Werken moet juist lonen,” aldus Verheul. Ook willen de partijen dat uitzendbureaus gaan helpen bij het vinden van een baan voor mensen in de bijstand. Verheul: “Door goed samen te werken met uitzendbureaus en vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen kunnen veel meer mensen straks aan de slag.”
Tijdelijk werk een kans, geen belemmering
De gemeente zelf heeft ook al veel verbeterd. Iedereen die bij de gemeente Amsterdam komt voor werk of inkomen, krijgt een eigen contactpersoon: een klantmanager. Deze klantmanagers van de gemeente zijn nu getraind in het benaderen van tijdelijk werk als een kans, in plaats van een belemmering voor vast werk. VVD-raadslid Marianne Poot: “Die positieve benadering is belangrijk voor het stimuleren van flexwerk. Bovendien wordt bij ruim een kwart van de Amsterdammers die vanuit de bijstand deeltijd aan het werk gaan dit uiteindelijk hun vaste baan.” In 2014 zijn van de 2.935 Amsterdammers die vanuit de bijstand tijdelijk werk deden, uiteindelijk 788 doorgestroomd naar een reguliere baan.