Vluchtelingen in Amsterdam

Vluchtelingen in Amsterdam

Het debat rondom vluchtelingen wordt hevig gevoerd in Nederland. Iedereen die de politiek volgt weet inmiddels in grote lijnen de standpunten, meningen en voorgestelde oplossingen van de landelijke partijen. Logischerwijs is het landelijke debat leidend en vormend in de opinie van het volk, maar we moeten niet voorbijgaan aan het feit dat het huisvesten van deze mensen uiteindelijk wordt geregeld door de gemeente. Onlangs zijn er nieuwe regelingen getroffen, omdat er onder andere een tekort is aan sociale huurwoningen.

Noodopvanglocaties is een van die maatregelen. Sinds 2015 vangt de gemeente Amsterdam tijdelijk asielzoekers op. Dit betreft drie opvanglocaties waar ongeveer 1500 mensen kunnen worden opgevangen. Het moet wel duidelijk zijn dat er een belangrijk verschil is tussen asielzoekers, vluchtelingen en statushouders. Asielzoekers zijn nog in afwachting van hun asielprocedure. Nadat deze vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen, kunnen ze op zoek naar een woning. Dit worden statushouders genoemd; de zogenaamde vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Naar aanleiding van de bed-bad-brood discussie zijn er verschillende gelegenheden gecreëerd voor de vluchtelingen om te integreren in de Nederlandse samenleving op regionaal niveau. In Amsterdam is de Bijlmerbajes bijvoorbeeld vanaf augustus een opvangtehuis voor vluchtelingen in Amsterdam. Begin juni zijn de laatste ingezetenen overgeplaatst naar Zaandam. De statushouders kunnen hier voor zeker anderhalf jaar onderdak vinden. Na die anderhalf jaar wordt de gevangenis afgebroken en worden er woningen gebouwd. In Nieuw-West hebben ze het op een andere manier aangepakt. Hier komt een nieuw wooncomplex te staan, namelijk Startblok Riekerhaven. Studenten en statushouders wonen hier gezamenlijk in een bouwwerk. In totaal komen er ongeveer 550 bewoners in het complex, waarbij het de bedoeling is dat verschillende culturen met elkaar mengen en van elkaar leren. Het idee is dat men zo sneller inburgert in de Amsterdamse samenleving en uiteindelijk de Nederlandse taal en cultuur eigen maakt. Ook liggen er plannen om de statushouders te plaatsen op Ijburg. Dit is onderdeel van het project om 2700 extra woningen te bouwen voor jonge statushouders. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning komen zo in een gemixt gebied met studenten en jongeren te wonen, wat de integratie zou bevorderen.

Laat duidelijk zijn dat er veel aspecten om de hoek komen kijken als het gaat om de vluchtelingenstroom naar Nederland. De meeste mensen kunnen zich absoluut niet voorstellen hoe het is om te moeten vluchten voor hachelijke, levensbedreigende omstandigheden. Al snel komt het meest menselijke in ons naar boven en gaat emotie de boventoon voeren. Hieruit volgt een vaak ethische discussie over wat wel en niet mogelijk moet zijn. Een prachtig menselijk verschijnsel en op zichzelf volledig begrijpelijk. Aan de andere kant moeten we de rationaliteit niet uit het oog verliezen en goed afwegen wat de beste oplossingen zijn en of het haalbaar is. Uiteindelijk moet het doel zijn om voor iedereen de beste situatie te creëren. Hoe? Daar kunnen we achteraf pas echt conclusies aan verbinden. Aan de VVD om er voor te zorgen dat de beste uitkomst wordt gerealiseerd.

Auteur: Jelmer van Leeuwen

 

Andere artikelen van De Vrije Amsterdammer:

Interview met Jeannette Driessen

Club van 100