De huidige voorlichting over afval vindt plaats tijdens gastlessen en bereikt slechts een handjevol van de 224 basisscholen en de 69 middelbare scholen. De invloed hiervan is dus beperkt. Torn wil met de voorlichtingsfilm meer leerlingen bereiken: “Film is bij uitstek een middel om dit onderwerp onder de aandacht te brengen bij jongeren. Bovendien is het efficiënt want we kunnen de film jaarlijks aan nieuwe groepen leerlingen tonen.”
In de film kan het belang van een schone, opgeruimde en duurzame stad worden benadrukt. Ook kunnen de negatieve effecten van (zwerf)afval voor het milieu, de sociale cohesie en leefbaarheid in woonwijken worden uitgelegd. Torn: “Het vertonen van de voorlichtingsfilm kan worden gecombineerd met het maken van een opdracht en een schoonmaakactie.”
Volgens Torn kan de gemeente de film ontwikkelen samen met lokale en nationale stakeholders op het gebied van afvalvoorlichting. Ook zou het volgens hem goed zijn als de gemeente het gesprek aangaat met de Nederlandse Filmacademie: “Het maken van een film voor honderdduizend Amsterdamse leerlingen zou een geweldige kans kunnen zijn voor talentvolle studenten om mee te werken aan hun eerste grootschalige productie.”
Lees in de bijlage het initiatiefvoorstel.