Amsterdamse VVD presenteert eigen begroting voor 2025

Voor de Amsterdamse VVD staat het bouwen aan een veilige, schone en leefbare stad voor op. De keuzes van het huidige college van PvdA, GroenLinks en D66 latenzien dat dit niet altijd hun prioriteit heeft. Ondanks dat de begroting elk jaar groeit, worden de echte problemen in de stad onvoldoende aangepakt.

In deze begroting presenteren wij onze plannen om de problemen in Amsterdam écht aan te pakken. De belangrijkste thema’s – veiligheid, gezonde financiën, een schone openbare ruimte en voldoende woningen – vormen de basis voor onze keuzes. Wij willen de gemeente weer laten functioneren voor de Amsterdammer; de gemeente moet weer doen wat zij moet doen.

Veiligheid blijft onze hoogste prioriteit. Wij investeren in extra handhaving om de straten veiliger en leefbaarder te maken. Ook investeert de VVD in deze begroting structureel miljoenen extra in het voorkomen van georganiseerde en ondermijnende jeugdcriminaliteit (preventie met gezag) en in de aanpak van plegers van drugs-, gewelds- en wapendelicten. Iedereen moet zich overal in Amsterdam veilig voelen, of het nu gaat om een wandeling door de buurt of het ondernemen in de stad.

Daarnaast is het verminderen van afval op straat essentieel voor een prettige leefomgeving. De stad moet schoner. Door meer in te zetten op strengerehandhaving tegen overtreders, meer afvalinzamelaars en extra reinigers, werken wij aan een schoner Amsterdam voor iedereen. Ook blijven we investeren in de openbare ruimte en een goede bereikbaarheid van Noord.

Gezonde financiën vormen de ruggengraat van onze begroting. We streven naar een financieel solide beleid waarbij we onnodige lastenverzwaring voor inwoners en ondernemers voorkomen of terugdraaien. Verantwoord omgaan met belastinggeld is essentieel om de stad veerkrachtig te houden, zonder de lasten door te schuiven naar toekomstige generaties. Wij laten zien dat de lasten voor alle Amsterdammers omlaag kunnen door de afvalstoffenheffing te verlagen. Ook woningeigenaren hoeven niet meer te gaan betalen voor de OZB als de gemeente eerst flink in eigen vlees snijdt.

Tot slot zetten wij ons in voor de bouw van meer woningen. Door de woningbouw te versnellen en obstakels voor projectontwikkeling weg te nemen, zorgen we ervoor dat er betaalbare en toegankelijke woonruimte beschikbaar komt voor alle Amsterdammers.

Met deze begroting maakt de VVD Amsterdam duidelijke keuzes voor een veilige, schone en financieel gezonde stad, waar iedereen kansen krijgt, een woning kan vinden en de ruimte heeft om te groeien. Wij tonen aan dat het ook anders kan in Amsterdam. Wij gaan aan de slag voor Amsterdam en de Amsterdammer.

Daan Wijnants, fractievoorzitter Amsterdamse VVD
Kune Burgers, woordvoerder financiën