Opinie: "We moeten het niet normaal gaan vinden dat ouders hun kinderen thuishouden op Paarse Vrijdag"


De acceptatie van LHBTIQ+-personen is onder Amsterdamse jongeren zorgwekkend gedaald: slechts 43% vindt het normaal dat je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht. Wat niet helpt om deze daling te stoppen is dat steeds meer ouders hun kinderen thuishouden op Paarse Vrijdag, de dag waarop scholen extra aandacht besteden aan (seksuele) diversiteit. Ouders die hun kinderen thuishouden op Paarse Vrijdag geven een gevaarlijk signaal af, namelijk dat seksuele diversiteit optioneel is of zelfs valt af te wijzen.

Het bespreken van LHBTIQ+ onderwerpen lijkt steeds meer een taboe onder met name ouders met een gelovige achtergrond, met zeer conservatieve opvattingen of met traditionele overtuigingen. Spookverhalen die circuleren via sociale media of in de gemeenschap versterken daarbij de verkeerde beelden over Paarse Vrijdag. Bijvoorbeeld dat de school bepaalde opvattingen opdringt die indruisen tegen de eigen religieuze of traditionele overtuigingen.

Maar Paarse Vrijdag gaat niet om indoctrinatie of het opdringen van een bepaalde levensstijl, zoals critici beweren. Het gaat om de fundamentele vrijheid om jezelf te zijn. Het leren omgaan met verschillen en het omarmen van seksuele diversiteit zijn essentiƫle vaardigheden die we kinderen moeten meegeven.

De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar een werkwijze voor scholen opgesteld hoe te handelen als leerlingen worden thuisgehouden op Paarse Vrijdag. De gemeente adviseert scholen altijd eerst met ouders in gesprek te gaan bij vermoedens van ongeoorloofd verzuim. Scholen kunnen daarna contact opnemen met een leerplichtambtenaar voor een aanvullend gesprek met de ouders.

Maar dat is achteraf. Het is belangrijk dat scholen ouders juist vooraf informeren over het doel en belang van Paarse Vrijdag, zodat zorgen en spookverhalen worden weggenomen. Daarnaast zouden scholen vooraf duidelijk moeten maken welke wettelijke verplichtingen voortvloeien uit de Leerplichtwet, en dat het thuishouden van kinderen vanwege Paarse Vrijdag geen geldige reden is.

Paarse Vrijdag en het bespreken van (seksuele) diversiteit is niet iets vrijblijvends. Daarom zou de gemeente samen met scholen een krachtig signaal moeten afgeven: voorlichting over (seksuele) diversiteit is niet alleen belangrijk, maar ook verplicht. Ongeacht persoonlijke of religieuze opvattingen.

We mogen het niet normaal gaan vinden dat kinderen worden thuisgehouden op Paarse Vrijdag. We mogen het niet normaal gaan vinden dat religieuze of persoonlijke opvattingen voorlichting over seksuele diversiteit belemmeren. Juist om de scherpe daling van LHBTIQ+ acceptatie onder Amsterdamse jongeren te stoppen. Zodat iedereen vrij en veilig zichzelf kan zijn.


Wout Deterink, woordvoerder anti-discriminatie en diversiteit Amsterdamse VVD